Haber

Kiliseye saldıran araç IŞİD’in korsan taksisiydi

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Birgün’den Timor Soykan, kiliseye düzenlenen saldırıda kullanılan aracın IŞİD’e ait olduğunu, bu taksinin de IŞİD korsan taksisi olduğunu söyledi.

Soykan, Birgün’deki yazısında olayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“IŞİD mensupları Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rus asıllı David Tanduev, 28 Ocak’ta Pazar ayininin yapıldığı Sarıyer Büyükdere İlçesi’ndeki Santa Maria Kilisesi’ne tabancalarla girdi. Orada bulunan Tuncer Cihan, silahlarının sıkışması nedeniyle planladıkları katliamı gerçekleştiremedi ve kaçtılar.

Bu; Bu, IŞİD’in 7 yıl aradan sonra Türkiye’deki ilk eylemiydi ve örgüt hücrelerinin uyandığını gösteriyordu. Saldırıdan bir gün sonra iki saldırgan Başakşehir’de yakalanarak 25 kişiyle birlikte tutuklandı. 28 yabancı uyruklu ise sınır dışı edilmek üzere Göç Merkezi’ne konuldu.

İki IŞİD’linin silahları sıkışmasaydı kilisede katliam yapacaktı. Tuncer Cihan’ı öldürdüler.

.

Polonyalı bilmece

Polonya’nın saldırı bilmecesi hâlâ çözülmedi. Törene Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve ailesi de katıldı. Saldırıyı gerçekleştirmek için iki IŞİD üyesi Polonya plakalı bir arabayla kilisenin yan sokağına gelmişti. Üzerinde Polonya’da faaliyet gösteren ve diş sağlığı malzemeleri satan ‘Dent R’ adlı firmanın logosu bulunuyordu. Bu aracın bir yıl önce Polonya’dan getirildiği, aracı burada bırakan şahsın ise iki gün sonra Türkiye’den ayrıldığı belirlendi. İlk haberlerde bu arabanın bir yıldır yola çıkmadığı yazıyordu. Ancak şüpheli sözleri bunun doğru olmadığını ve bu araçla korsan taksilerin kullanıldığını ortaya koyuyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunamayacak bir kontrol eksikliği ortaya çıkıyor.

IŞİD’in üslendiği Başakşehir’deki Guraba Yayınları, IŞİD’lilerin Suriye’deki karargâhında bulundu. Yayınevinin sahibi Abdullah Yolcu’dur.

‘EL738FX’ plakalı Hyundai Getz marka otomobil, bir yıl önce Türkiye’de ‘Abdullah’ kod adlı IŞİD üyesi Khaırıdınzoda Saidabdulfatohi tarafından kullanılmıştı. Aslen Tacikistanlı olan bu kişi, suç faaliyetleri nedeniyle sınır dışı edildi ancak arabasına dokunulmadı. Bu şahsın ardından aracı IŞİD bağlantılı Tacik Shamsullo Radzhobov (30) kullanıyor. Beylikdüzü Kavaklı Mahallesi’nde yaşayan bu Tacik’in oturma izni var. Kimlik numarası ‘996’ ile başlıyor. Evli ve iki çocuk babası olup tercüman olarak çalıştığını söylüyor.

İki IŞİD’linin silahları sıkışmasaydı kilisede katliam yapacaktı. Tuncer Cihan’ı öldürdüler.

KORSAN TAKSİ OLARAK KULLANILDI

Tacik ‘Abdullah’ ifadesinde, sınır dışı edildiğinde aracın kendisine miras kaldığını ve tamir ettirdiğini anlattı. Avukatı, “Müvekkilim aracı tamire götürmüş ve bir süre korsan taksi olarak kullanmıştır” dedi. Ayrıca Shamsullo Radzhobov’un aracı iki gün önce İstanbul Havalimanı’nda kullandığı da belirlendi. Ayrıca operasyonda gözaltına alınan Ismonali Mirzoev’in para işlemlerine ilişkin banka dekontları da bu şüpheliden ele geçirildi.

HEDEF CENT ANTUAN’DI

Cep telefonunda yapılan incelemede bu arabanın fotoğrafları ile Taksim’deki Sent Antuan Kilisesi’nin konum fotoğrafları ortaya çıktı. Bu kilisenin de hedeflerden biri olabileceği değerlendirildi.

Ayrıca Shamsullo Radzhobov’un evinde Guraba Yayıncılık ile ilgili kitaplar bulundu. Merkezi Başakşehir’de bulunan ve sahibi Abdullah Yolcu’ya ait olan bu yayınevinin kitapları, Suriye’deki IŞİD militanları tarafından okunuyordu. İstanbul’daki bu yayınevinin kitapları IŞİD üyelerinin terk ettiği bazı yerlerde bulunmuş, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yayınevinin bazı kitaplarını halk kütüphanelerine dağıttığı ortaya çıkmıştı. Yayınevinin ‘Kadınlara Otuz Şeriat Yasağı’ ve ‘Kuran ve Sünnet Işığında Cihad Eğitimi’ başlıklı kitapları kütüphanelere dağıtıldı.

IŞİD’in üslendiği Başakşehir’deki Guraba Yayınları, IŞİD’lilerin Suriye’deki karargâhında bulundu. Yayınevinin sahibi Abdullah Yolcu’dur.

Shamsullo Radzhobov’un avukatı ifade sırasında şunları söyledi:

“Guraba isimli yayınevinin sahibi Erdoğan hayranıdır, AK Partilidir, kim olursa olsun dindarsa IŞİD olarak etiketlenmektedir. Telefonunda yalnızca bir amblem belirdi. Bu, bir resme tıkladığınızda bile görünür.

Shamsullo Radzhobov’un telefonunda IŞİD amblemi bulundu.

Polisin tespitlerine göre Shamsullo Radzhobov, korsan taksi işlettiği aracı da doğrudan iki IŞİD teröristine teslim etmedi. Önce Tacik oto tamirhanelerine götürdü.

Polonya plakalı otomobili, ‘Abdurrahman’ kod adlı Tacik asıllı Alisher Rakhımov (30) ve Tacik Farrukh Solıev’in (42) ortak işlettiği oto tamirhanesine bıraktı.

IVF İÇİN GELDİ.

Onun açıklamasına göre; Alisher Rakhimov, çocuğu olmadığı için 5 yıl önce Türkiye’ye geldi ve tüp bebek tedavisi gördü. Türkiye’de iki çocukları vardı ve oturma izni aldılar. Başakşehir’in Kayabaşı Mahallesi’nde oturuyorlardı. Kaportacılık yapıyordu ve Farrukh Solıev ile şirket kurarak oto tamirhanesi açtı.

Farrukh Soliev, IŞİD’le ilgili bir soruşturma nedeniyle 11 aydır Geri Dönüş Merkezi’nde tutuluyordu. Saldırıdan bir ay önce 29 Aralık 2023’te delil bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Ayrıca oturma izni almış ve ‘9’ ile başlayan Yabancı Kimlik Numarasına sahip olmuştur. Başakşehir’in Kayabaşı Mahallesi’nde yaşadı. İki Tacik tamirci, Shamsullo Radzhobov’un isteği üzerine tamir ettikleri Polonya plakalı arabayı, kiliseye silahlı saldırı düzenleyen ‘Hamza’ kod adlı Amirjon Kholikov’a teslim ettiklerini iddia etti. Üstelik saldırıdan bir gün önce yani 27 Ocak 2024’te arabayı alıp teröriste verdiler. Saldırıyla ilgili hiçbir bilgilerinin olmadığını ve işlerinde insan olduklarını iddia ettiler. Ancak polisin tespitlerine göre; Sınır dışı edilen ‘Abdullah’ kod adlı aracı ilk kullanan kişinin talimatıyla aracı saldırgana verdiler.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

Üstelik WhatsApp yazışmalarında aracın şasi numarasının silinmesine yönelik yazışmalar da tespit edildi. Farrukh Soliev’in avukatı Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki sorgusunda şunları söyledi:

“Müşteri Tacikistan vatandaşıdır. Tacikistan’da İslam’ın uygulanması kısıtlanmıştır. Ayrıca müvekkilimin akrabaları Tacikistan’ın eski hükümetinin yöneticileri olduğundan mevcut hükümet müvekkilimi Tacikistan’a götürmek istemektedir. “Müvekkilim hakkında herhangi bir suç bulunmadığından onu yakalamak için Interpol’de arama başlattılar.”

Bu sözlerden daha önce IŞİD şüphesiyle gözaltına alınan Farrukh Soliev’in Interpol tarafından Kırmızı Bültenle arandığı anlaşılıyor. Ancak serbest bırakıldı, Türkiye’de oturma izni var ve bir oto tamirhanesinin sahibi.

HALIS BAYANCUK’UN FOTOĞRAFLARI

Farrukh Soliev’in telefonunda evin sahibiyle terörle mücadele polisi tarafından takip edildiğine dair yazışmaların olduğu da belirlendi.

İki Tacik tamircinin telefonunda da IŞİD’den ele geçirilen teröristlere ait pek çok haber fotoğrafına rastlandı. Ayrıca IŞİD’in Türkiye’deki liderlerinden ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’un fotoğrafları da yayımlandı. Halis Bayancuk daha önce de birçok kez tutuklanıp serbest bırakılmıştı. En son 2017 yılında tutuklanan Halis Bayancuk, Yargıtay’ın uzun tutukluluk kararının ardından geçen yıl serbest bırakıldı.

Halis Bayancuk defalarca tutuklanıp serbest bırakıldı. Şu anda dışarıda.

20 GÜN ÖNCE ÇIKTI

Saldırıyı gerçekleştiren iki IŞİD teröristi Bahçelievler’deki bir suşi restoranında garson olarak çalışıyordu. Başakşehir Güvercinlik Mahallesi’nde 4 katlı bir binanın zemin katında Türk vatandaşı İbrahim Sünmez (30) ve Özbekistan vatandaşı Mukhammed Kadir Mirzaev (19) ile birlikte kalıyordu. Mirzaev de 20 gün önce Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nden ayrılarak bu konuta geldi. Kardeşi hakkında IŞİD soruşturması vardı ve bu eve kendisi tarafından gönderildiği belirlendi. İnternette Rusça ‘Müşriklere dua edemezsiniz’ diye arama yaptı. Ayrıca cep telefonunun fotoğraflar bölümünde saldırıda kullanılan Polonya plakalı otomobilin fotoğrafları ile saldırıyı gerçekleştiren ‘Hamza’ kod adlı Amirjon Kholikov’un kimlik fotoğrafları da bulundu.

KURAN’DA İKAMET İZNİ

Bu evde kalan ve tekstil tüccarı olduğunu iddia eden İbrahim Sünmez, eşiyle boşandıklarını ve bu evde bir oda kiraladıklarını, şahısların IŞİD üyesi olduklarını bilmediğini iddia etti. Ancak İbrahim Sünmez daha önce radikal dini örgütlerle ilgili soruşturmalarda gözaltına alınmıştı. Kiliseye düzenlenen saldırıda Tuncer Cihan’ı öldüren Rus asıllı David Tanduev’in pasaportunun fotoğrafı cep telefonunda bulundu. Ayrıca telefonunda Halis Bayancuk’un fotoğrafı da vardı. Telefonunda IŞİD ideolojisini anlatan çok sayıda yazı ve IŞİD görselleri bulundu. Bu konutta yapılan aramada saldırgan Amirjon Kholikov’a ait oturma izni belgesi Kur’an-ı Kerim’in içinde bulundu. Saldırganlar dahil herkesin oturma izni olduğu görülüyor.

671 ÇATIŞMA VİDEOLARI

Kilisede cinayeti işleyen David Tanduev ile bağlantılı olan Gabibulla Agaev ve Alena Shakhguseninova, Beylikdüzü Kavaklı Mahallesi’ndeki evlerinde yakalandı. Dijital cihazlarında IŞİD ile ilgili 671 çatışma görüntüsü bulundu.

‘ÇOCUKLARI OLDUĞU’ İÇİN TERK EDİLDİLER

Santa Maria Kilisesi’ne saldıran iki terörist Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in de İstanbul Beylikdüzü’ndeki bir eve gittikleri belirlendi. Bu rezidansta Türkmenistan vatandaşı Şerif Rahmataliyev ve eşi Zukhrakhon Şakirova kalıyordu. 5 yıldır İstanbul’da yaşıyorlardı. 2, 4, 5 ve 9 yaşlarında çocukları olduğunu anlatarak serbest bırakılmalarını talep ettiler. Savcılık bu kişilerin tutuklanmasını talep etti. Sulh Ceza Hakimliği, her ikisi hakkında da somut delillerin, müştekilerin ifadelerinin ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu belirterek, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçunu işlediklerini belirterek, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunu işlediklerini belirtti. 4 çocukları olduğu için adli kontrol kararıyla serbest bırakılmaları istendi. Diğer şüpheliler de tutuklandı.”

(HABER MERKEZİ)

haberkadirli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu