Ekonomi

Enuygun.com, gastronomi rotalarını sıraladı

Seyahat sitesi Enuygun.com, gastronomi çeşidi yapmak isteyen seyahatseverler için Türkiye’nin lezzetleriyle ünlü rotalarını sıraladı.

Enuygun.com’dan yapılan açıklamaya nazaran, Türkiye’nin her köşesi kendine has lezzetlerle dolu oldukça zengin bir mutfağa sahip. Şirket, ünü tüm dünyaya yayılmış eşsiz yöresel yemeklerle dolu bir yolculuğa çıkmayı planlayanlar için ülkenin en dikkat çeken gastronomik rotalarını derledi.

UNESCO’nun da favorisi

Enuygun.com’un sıralamasına göre, ülkenin öne çıkan gastronomi rotalarının ilki Gaziantep. UNESCO’nun bu vakte kadar yalnızca 8 kenti eklemiş olduğu gastronomi listesinde de yer alan Gaziantep, farklı kültürlerin izleriyle gastronominin iç içe geçtiği kentlerden.

Gaziantep mutfağına mahsus en meşhur lezzetler ortasında alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası ve ekşili köfte yer alıyor.

Yöreye has sulu yemekler ortasında ise kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates üzere lezzetler bulunuyor.

Gaziantep; turistik çekim merkezleriyle de bir oldukça tanınan. Dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğinin bulunduğu Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti kentte gezilecek yerler listesinde birinci sırada yer alıyor.

Öte yandan, kesinlikle zahter çayı ve menengiç kahvesinin tadına da bakılması tavsiye ediliyor.

Tarihin ve onlarca lezzetin bir ortaya geldiği şehir

Medeniyetler kenti Hatay, kuşaktan kuşağa aktarılan yöresel lezzetler açısından epeyce güçlü bir kent. Yeni yerler keşfederken farklı lezzetleri de yakından tanımak isteyenleri keyifli edecek Hatay’da mutlaka yenilmesi gereken onlarca yemek bulunuyor.

Hatay mutfağına ait meşhur lezzetler arasında fellah köftesi, humus, biberli ekmek, kağıt kebabı, Belen tava, firik pilavı, kaytaz böreği, ekşi aşı, Hatay döneri, tepsi kebabı, sini kebabı, haylan kabağı, çökelek salatası, zahter salatası, oruk, muhammara, künefe ve Antakya kömbesi yer alıyor.

Hatay’ın kahvaltısı da epey meşhur. Seyahatseverlerin, Hatay gezisi esnasında Hatay kahvaltısını denemesi de tavsiye ediliyor.

Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Hatay’da da görülmesi gereken onlarca çekim merkezi bulunuyor. St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Hatay Arkeoloji Müzesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara bunlardan yalnızca birkaçını oluşturuyor.

Kebabıyla dünya çapında ünlü

Güneydoğu’nun vazgeçilmez keşif rotalarından biri olan Şanlıurfa, Enuygun’un bir öbür önerisi. Geçmişi binlerce yıllık bir tarihe dayanan ve dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, mutlaka görülmesi gereken şehirler listesinde yer alıyor.

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirası kadar geniş mutfağıyla da öne çıkan bir şehir. Meşhur Şanlıurfa lezzetleri arasında etli çiğ köfte, iştah açan görüntüsüyle öne çıkan Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı ve lebeni yer alıyor.

Şehre gidenler, Göbeklitepe’yi, Balıklı Göl’ü, Urfa Kalesi’ni, Gümrük Hanı, Aynzeliha Gölü’nü, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni gezebiliyor.

İştah kabartan lezzetlerin adresi

Görülmesi gereken hoşluklarının yanı sıra mutfağının çok geniş olması nedeniyle Adana’ya yıl boyunca pek çok gastronomi gezisi düzenleniyor.

Şehirde bilhassa etli lezzetlerle ortası yeterli olanların seveceği lezzetlerin başında Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı ve sarımsaklı fıstık köfte geliyor.

Adana yordamı su böreği, sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam suyu, karakuş tatlısı, taş kadayıf ve halka tatlısı kesinlikle deneyimlenmesi gereken lezzetler ortasında yer alıyor.

Taş Köprü, Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Adana Arkeoloji Müzesi, Bebekli Kilise ve Adana Merkez Park’ı da mutlaka gezilmesi gereken listede bulunuyor.

Karadeniz’in tanınan gastronomi rotası

Görenleri kendine hayran bırakan tabiatı, etkileyici kültürü, dünyada eşi gibisi olmayan tarihi bedelleri ile Trabzon, Karadeniz’e özgü kültürün yakından deneyimlenmesi şansı sunuyor.

Trabzon pidesi, Laz böreği, hamsili pilav, Akçaabat köftesi, karalahana sarması, tereyağlı pilav, mısır ekmeği ve turşu kavurması Trabzon lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hamsiköy sütlacı da Trabzon’un yıldızlaşmış lezzetlerinden yalnızca bir tanesi.

Yeşilliklerle çevrili Uzungöl, Sümela Manastırı, Altındere Vadisi, Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi ve Tarihi Bakırcılar Çarşısı görülebilecek yerler ortasında bulunuyor.

Gastro turizmin sevilen şehri

Enuygun.com’un önerdiği iştah açan rotalarından bir diğeri de Konya. Bünyesinde farklı uygarlıklardan izler taşıyan Konya, tarihinin yanı sıra eşsiz mutfağıyla da ön plana çıkıyor.

Lezzetli yemekleri tatmak için şehre gidenlerin Konya’da kesinlikle denemesi gereken tatların başında inceliği ve çıtırlığıyla damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan etli ekmek, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiş fırın kebabı, bamya çorbası, Arap köfte, yağ somunu, su böreği, çebiç, sac ortası ve Mevlana şekeri geliyor.

Konya’da unutulmaz bir lezzet tipi yaparken tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük Antik Kenti, Mevlana Müzesi, İnce Minareli Medrese, Bayanlar Pazarı, Bedesten Çarşısı, Aziziye Cami ve Japon Parkı da seyahat listesinde yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu