Haber

Selimiye Camii’nin güçlendirilmiş ana kubbesinde kurşun kaplama çalışması başladı

Edirne’de Mimar Sinan’ın “şaheser”i Selimiye Mescidi’nin onarımı devam ediyor.

Camiyi geleceğe inançla taşımak için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kasım 2021’de başlatılan ve yaklaşık 3,5 yıl sürmesi planlanan onarım, yapı içi ve dışı eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

Restorasyon ekipleri, işin her noktasını titizlikle inceledikten sonra gerekli müdahaleleri aslına uygun olarak gerçekleştirir.

Çalışmalar kapsamında önceki süreçlerden kalan çimento uygulamaları temizleniyor ve caminin her alanı elden geçiriliyor.

Kubbeden minarelere, revak revakından çinilere, şadırvandan bahçe duvarına kadar her alanda onarım çalışmaları devam ediyor.

Ana kubbe sağlamlaştırılmış, kurşunla kaplanmıştır.

Ana kubbe güçlendirme ve enjeksiyon işleri ile avlu kubbelerinin kurşun kaplaması tamamlandı. Ana kubbe güçlendirmesi tamamlandıktan sonra kurşun kaplama işlemine geçildi.

Olası yağışlar nedeniyle üzeri branda ile örtülen kubbede titiz bir çalışma yapıldı. Kubbeye su değmemesi amacı ile hava durumu raporları doğrultusunda program yapıldı. Bölgede aralıklarla etkili olan sağanak yağış nedeniyle çalışmalar kısa süreliğine durduruldu.

Yüzde 90’ı tamamlanan ana kubbe kurşun kaplama işinin önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor.

Caminin diğer alanlarında onarım çalışmaları devam ediyor.

Restorasyon kapsamında neler yapılacak?

Çalışmalarla binadaki beton uygulamalar kaldırılacak, caminin cam ve ahşap pencere doğramaları tamamen yenilenecek.

Tüm yer karoları sökülerek orijinalleri kontrol edilecek ve yer karolarında hasar varsa ilgili raporlar doğrultusunda tamir edilecektir.

Montaj döşemesinin zemininde kullanılması belirlenen çimento esaslı şap mekanik olarak sökülerek binadan uzaklaştırılacak ve orijinal yeri (yastık) ortaya çıkacaktır.

Cami içindeki 264 adet alçıdan, 1983 onarımında düzcam veya pleksiglastan olanlar, yine paslanmaz çelik yapı ve cam şişe dibi ile yenilenecektir. Tüm beyaz çimento eşikleri, paslanmaz bağlantı parçaları ve şişe tabanları ile su geçirmez alçı (anhidrit veya şekerli alçı) ile değiştirilecektir.

Ana kat pencerelerindeki orijinal ahşap kepenk ve kapılar özellikle alt eteklerden itibaren kontrol edilerek, çürüme, malzeme kaybı ve eksik modüllerin onarımları yapılacaktır. Atmosferin etkisiyle çürüyen caminin tüm ahşap pencere doğramaları onarım sırasında yeniden yapılacak.

Kalem işindeki aksaklıklar da tamir işinde giderilecektir.

Geçmiş onarımlarda dönemin onarım anlayışı olarak kabul edilen ancak tarihi yapıya tamamen zarar verdiği düşünülen kubbelerde sıva, derz onarımları, zeminlerde çimento şap, beton dış cepheler gibi portland çimentosu uygulamaları. günümüzdeki sakıncaları nedeniyle, çalışmalar sırasında binadan kaldırılacaktır.

Mezarlık ve türbe de bu onarım kapsamında ele alınacaktır.

haber-cayirova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu